Gottfried Friedrichs KG

Łosoś wędzonyŁosoś dziki Kodiak smoked

W pełni naturalny! Dziki łosoś z Alaski jest produktem całkowicie naturalnym. Jego siedlisko rozciąga się aż do Oceanu Lodowatego, jednego z najczystszych obszarów wodnych świata. Tam żywi się on skorupiakami, np. krewetkami, które nadają mu charakterystyczną głęboko czerwoną barwę, która może się różnić w zależności od aktualnie pobieranemetodą trolingowągo pokarmu. Jego połowy odbywają się wyłącznie zgodnie ze ściśle limitowanymi limitami połowów – według surowych wytycznych programu zrównoważonego rybołówstwa na Alasce, który mógłby być wzorem dla innych. Ryby przeznaczone na produkt Łosoś dziki Kodiak smoked firmy FRIEDRICHS są poławiane na otwartym morzu w pobliżu wyspy Kodiak, kiedy ich mięso osiąga idealny stopień dojrzałości i wyjątkowy smak („ocean caught”). Łososie są łowione tzw. metodą trolingową w wyjątkowo ostrożny sposób i są wyciągane z morza pojedynczo za pomocą wędki.

FRIEDRICHS udoskonala wyselekcjonowany surowiec zgodnie z tradycyjną sztuką wędzenia obejmującą przeważnie prace wykonywane ręcznie: Zatem np. ości są wyciągane pojedynczo ręcznie. Ponadto łosoś jest dodatkowo równomiernie ręcznie solony, a następnie wędzony z zastosowaniem wybranego drewna z drzew liściastych. Zatem nic dziwnego, że taka staranność pozwala uzyskać tak wyjątkowy smak...

Jednostka sprzedaży: 100 g

Średnie wartości odżywcze* w 100 g Łosoś dziki Kodiak smoked

Wartość kaloryczna 549 kJ/131 kcal
Białko 22,5 g
Węglowodany <0,1 g
Tłuszcze 4,5 g
z tego
nasycone kwasy tłuszczowe 1
kwasy tłuszczowe jednonienasycone 2,4
kwasy tłuszczowe wielonienasycone 1,1
* Te dane podlegają wahaniom charakterystycznym dla produktów naturalnych