Gottfried Friedrichs KG

Różowa przyszłość dzikich łososi na Alasce:globalne zrównoważone zarządzanie rybołówstwem

Łososie kochają Alaskę! Dla nich ten najbardziej wysunięty na północ stan USA jest prawdziwym eldorado. Oddzielony od reszty świata obejmuje jeden z najbardziej naturalnych i najczystszych ekosystemów morskich naszej planety. W tym bogatym w składniki pokarmowe regionie oceanicznym, gdzie znajduje się ponad 3000 chłodnych źródlanych potoków, dzikie łososie z Alaski rozwijają się w zgodzie z ich naturalnym cyklem życia. Są one częścią naturalnego ekosystemu i żywią się wyłącznie naturalnym pokarmem takim jak zooplankton, krewetki, śledzie i inne żywe organizmy morskie. Jedna z przyczyn wyjątkowej jakości! Dziki łosoś z Alaski urzeka soczystością mięsa, wysoką zawartością cennych składników odżywczych i intensywną barwą wynikającą z żywienia się skorupiakami.
globalne zrównoważone zarządzanie rybołówstwem
Ustalone limity połowów są korzystne zarówno dla ryb, jak i dla rybaków
Sekret tej ciągłej obfitości łososi i owoców morza leży w zrównoważonym połowie ryb. Na Alaskę można patrzeć jako na niebywałą w skali światowej historię sukcesu w skutecznym zarządzaniu rybołówstwem. Ochrona środowiska oraz utrzymanie zasobów ryb mają pierwszeństwo przed ich komercyjnym zagospodarowaniem. Głębokie przekonanie, że zdrowe ekosystemy i chroniony biotop dzikich ryb są ściśle związane z dobrobytem społecznym i gospodarczym przyszłych pokoleń, skłoniło podmioty odpowiedzialne już w 1959 r. (w momencie wejścia stanu do Unii) do ujęcia ochrony zasobów ryb w swoim prawodawstwie.
Zgodnie z wytyczną „Korzystać z zasobów ryb ... zgodnie z zasadą zrównoważonych połowów, rozwijać je i utrzymać” połowy łososia są regulowane i kontrolowane przez stan z zastosowaniem unikalnego w skali światowej systemu zarządzania rybołówstwem. Tym samym Alaska wyznacza standardy godne naśladowania w skali światowej. Jej program obejmuje m.in. czasowe i przestrzenne zakazy połowów, coroczną inwentaryzację pod względem ilości i stanu zdrowotnego każdego gatunku ryb, kontrolę ilości poławianych ryb poprzez wysokości połowów, działania służące ograniczeniu niepożądanych przyłowów lub zakaz stosowania określonego sprzętu do połowów. Wskutek efektywnego zarządzania rybołówstwem problem przełowienia nie dotyczy zasobów i nie są one zagrożone. Wręcz przeciwnie: Alaska szczyci się od ponad trzystu lat stale wzrastającymi zasobami łososia. To dobre perspektywy zarówno dla dzikich łososi, jak i dla rybaków i przyszłych pokoleń. Korzyści ze zrównoważonego połowu ryb osiągają przecież wszyscy.
„Jeszcze bardziej w zgodzie z naturą się nie da” – dziki łosoś z Alaski firmy FRIEDRICHS
Jako jedno z pierwszych przedsiębiorstw, Gottfried Friedrichs sprowadzało łososia z Alaski do Niemiec już w 1914 r. W 1926 r. byliśmy reprezentowani w Seattle poprzez własne biuro, aby móc utrzymywać możliwie bliski kontakt z rybakami z Alaski. A w 2002 r. staliśmy się pierwszym oferentem wędzonego dzikiego łososia z Alaski z certyfikatem MSC w Niemczech. Dziś oferujemy bogaty asortyment łososia z Alaski z certyfikatem MSC: Kodiak Wildlachs smoked oraz Kodiak Wildlachs graved.

Co wyróżnia dzikiego łososia z Alaski firmy FRIEDRICHS

Dziki łosoś z Alaski

jest zdrowy i smacznyDziki łosoś z Alaski

Nasz dziki łosoś z wyspy Kodiak jest produktem w pełni naturalnym Jego mięso zawiera mniej tłuszczu (ok. 4-5%), dlatego jest wyjątkowo soczyste i smaczne. Dziki łosoś pacyficzny zamieszkuje zlewisko Oceanu Arktycznego, jednego z najczystszych obszarów wodnych świata. Żywi się on przeważnie skorupiakami, które nadają mu wyraźnie czerwoną barwę, która może się różnić w zależności od aktualnie pobieranego pożywienia.
metoda trolingowa

Połowy limitowane i ochronametoda trolingowa

Jest on łowiony dla FRIEDRICHS w zatoce Alaska na północy, poczynając od małej wyspy Kodiak, w zgodzie ze ściśle określonymi limitami połowów. Połów dzikiego łososia, z którego powstanie Kodiak Wildlachs smoked firmy FRIEDRICHS, odbywa się tzw. metodą trolingową za pomocą wędki: małe łodzie rybackie z jedynie 1-2-osobową załogą wyciągają łososie szlachetne pojedynczo z morza. Ta metoda połowu zapewnia szczególną ochronę ryb, a dodatkowo dzięki temu ich mięso jest wyjątkowo smaczne. Przy zastosowaniu metody trolingowej poławianych jest codziennie jedynie ok. 100-150 łososi.
jakość Friedrichs

Przetwarzaniejakość Friedrichs

Przy przetwarzaniu dzikiego łososia z Alaski Gottfried Friedrichs stawia przede wszystkim na obróbkę ręczną. Zatem łosoś jest np. dodatkowo ręcznie solony na sucho oraz uszlachetniany według tradycyjnych receptur i z zastosowaniem naturalnych składników, jak dym lub zioła. Również ości są wyciągane ręcznie, aby nie uszkodzić delikatnego mięsa.