Marka FRIEDRICHS jest od pokoleń synonimem wykwintnych przysmaków rybnych, spełniających najwyższe wymagania co do jakości i smaku. Dbałość o wysoką jakość w firmie FRIEDRICHS zaczyna się od wyboru najlepszych miejsc połowów! Rzeka Parsęta w północnej Polsce w ciągu ostatnich dziesięcioleci stała się prawdziwym eldorado dla połowów łososia i troci wędrownej.

W malowniczej okolicy, w południowym krańcu Kaszubskiej Szwajcarii, po obu stronach Parsęty, niedaleko miasta Tychowo położona jest niewielka wieś Doble. Tutaj znajduje się siedziba pomorskiej wędzarni ryb FRIEDRICHS. Już w 1994 roku w starym młynie w Doble rozpoczęto wędzenie i przyrządzanie specjałów rybnych – znanych wówczas pod nazwą Polfisch.
Produkt-Teaser
 
Od roku 2003 pomorska wędzarnia ryb jest spółką-córką Gottfried Friedrichs KG z Hamburga. Położona w samym sercu Europy wieś Doble jest obok Hamburga i Waren/Müritz w Niemczech jednym z trzech miejsc produkcji firmy FRIEDRICHS. Pochodzą stąd wysokiej jakości produkty rybne przeznaczone specjalnie na rynek polski.
Zgodnie z dewizą „Zaoferować to, co najlepsze – z tradycji” w Doble produkuje się wykwintne specjały rybne z wykorzystaniem tradycyjnych metod obróbki ręcznej. Do asortymentu należą: łososie dzikie, łososie hodowlane, kawior, śledzie, węgorze, ryby łososiowate i pstrągi. W zakładzie w Doble wędzi się przede wszystkim pstrągi, dostarczane bezpośrednio przez miejscowych hodowców. W ten sposób firma FRIEDRICHS dzięki współpracy z wyselekcjonowanymi dostawcami może zagwarantować najwyższą jakość surowca.
Text+3er-Bilderleiste
Firma FRIEDRICHS Polska w Doble stale się rozwija

Wędzarnia ryb w starym młynie w Doble dziś należy już do przeszłości. W historycznym budynku zlokalizowana jest obecnie siedziba administracyjna firmy FRIEDRICHS Polska. W oddanym do użytku w 2007 roku nowoczesnym zakładzie produkcyjnym w Doble zatrudnionych jest aktualnie około 150 pracowników. Przy wykorzystaniu tradycyjnych metod starannej obróbki ręcznej produkuje się tutaj wykwintne specjały rybne. Trzymając się dewizy „Zaoferować to, co najlepsze”, pomorska wędzarnia ryb FRIEDRICHS planuje dalszy rozwój w przyszłości. W ciągu najbliższych lat powierzchnia zakładu produkcyjnego ma zostać powiększona z obecnych 6 do około 10 hektarów.
Das Beste geben
Zgodnie z tą filozofią nasze przysmaki rybne już od 1908 r.
są przygotowywane z najwyższą starannością, przy czym konsekwentnie stawiamy na:
  • surowce i przyprawy najlepszego pochodzenia,
  • kunszt oparty na ponad 100-letnim doświadczeniu,
  • przepisy wyznaczające nowe trendy,
  • zrównoważoną konsumpcję.
W tym miejscu można znaleźć informacje na temat naszego niezwykłego wyboru i jakości produktów z łososia, pstrąga, kawioru czy węgorza oraz przekąsek ze śledzi (w tym matjasów) i innych specjałów, a także naszą ofertę dla hurtowni/sklepów Cash & Carry i sklepów ze świeżymi rybami.

Łosoś wędzony
Łosoś wędzony na gorąco
Filety z pstrąga
Matjas
Firma FRIEDRICHS aktywnie działa na rzecz utrzymania zasobów rybnych. Oferujemy żywność ekologiczną z certyfikatem MSC i Naturland, wspierając w ten sposób metody zrównoważonego rybołówstwa.

Spiżarnia oceanów
Zrównoważone rybołówstwo na obszarach Alaski
MSC: Dziki łosoś i śledź
„Zaoferować to, co najlepsze – z tradycji.” Tak brzmi dewiza Gottfried Friedrichs, która od 1908 r. niezmiennie przyświeca firmie oraz wszystkim jej pracownikom. Nasza recepta na sukces brzmi: „Jakość, przyjemność i odpowiedzialność.”

Obietnica jakości FRIEDRICHS
Zapewnienie jakości
Możliwość kontaktu z Panią/Panem jest dla nas niezbędna. W przypadku ewentualnych pytań, inicjatyw, chęci zaproponowania udoskonaleń lub jedynie wyrażenia opinii prosimy o kontakt z nami.

Kontakt