Gwarancja jakości FRIEDRICHSSubtelna różnica

Wyjątkowo wykwintne przysmaki rybne wymagają nadzwyczaj pieczołowitego przygotowania. Dlatego proces produkcji w pomorskiej wędzarni ryb to jedyna w swoim rodzaju kombinacja wyselekcjonowanych surowców, tradycji, innowacyjnych receptur i nowoczesnej techniki.
Najważniejszy jest przy tym zawsze cel – stworzenie produktu, który zaspokoi wszelkie wymagania pod względem jakości i smaku. Działamy z wielką dbałością o szczegóły i dajemy naszym wyrobom czas, którego potrzebują, aby nabrać możliwie najlepszego smaku.
Większa staranność i więcej pasji, by uzyskać lepszy smak
Przy przetwarzaniu łososia korzystamy z know-how pochodzącego z naszej wieloletniej tradycji i stawiamy w dużej mierze na obróbkę ręczną oraz klasyczne metody wędzenia i marynowania: Jako jeden z nielicznych producentów marynujemy łososia jak dawniej – ryby dojrzewają przez kilka dni w marynacie i są codziennie obracane ręcznie. Następnie posypujemy i poprawiamy smak gotowych plastrów łososia wybranymi ziołami – również ręcznie.
Klasyczne metody wędzenia w jednej z wiodących wędzarni dzikiego łososia w Europie
Również w przypadku wędzenia firma FRIEDRICHS wykorzystuje w pełni indywidualną, tradycyjną metodę: łosoś jest starannie wędzony przez wiele godzin w optymalnej temperaturze – zapewniony jest stały przepływ powietrza i wykorzystywane są wyłącznie szlachetne gatunki drewna. Po tym etapie następuje faza leżakowania i dojrzewania trwająca kilka godzin, dzięki której aromat może osiągnąć swoją pełnię.

Dla osiągnięcia pełni smaku średni czas produkcji łososia w Gottfried Friedrichs jest wielokrotnie dłuższy niż u innych producentów.

Ponadto w przypadku dzikiego łososia ości usuwamy ręcznie. W ten sposób możemy nie tylko usunąć szczególnie dużo ości, ale chronimy również mięso ryby.

Czym różni się łosoś wędzony FRIEDRICHS od zwykłego łososia wędzonego?

  • Wyselekcjonowane surowce (wieloletnia współpraca z dostawcami, sprawdzone pochodzenie, ostrożne metody połowu, jak np. „troling”)
  • Możliwie najdokładniejsze filetowanie i usuwanie części zbędnych (usuwanie wszystkich części surowca, które nie odpowiadają naszym wymaganiom jakościowym)
  • Dodatkowe tradycyjne solenie ręczne
  • Staranne i bardzo czasochłonne marynowanie: Ryby dojrzewają w naturalny sposób kilka dni w marynacie do czasu równomiernego nabrania smaku i są codziennie obracane ręcznie
  • Wędzenie tradycyjną metodą firmy FRIEDRICHS, tzn. trzykrotnie dłużej niż jest to obecnie praktykowane, z użyciem wyselekcjonowanego drewna szlachetnego
Das Beste geben
Zgodnie z tą filozofią nasze przysmaki rybne już od 1908 r.
są przygotowywane z najwyższą starannością, przy czym konsekwentnie stawiamy na:
  • surowce i przyprawy najlepszego pochodzenia,
  • kunszt oparty na ponad 100-letnim doświadczeniu,
  • przepisy wyznaczające nowe trendy,
  • zrównoważoną konsumpcję.
Zrównoważone rybołówstwo

Filozofia jakościZrównoważone rybołówstwo

Istotną część naszej filozofii jakości stanowi zaangażowanie w obszarze zrównoważonego rybołówstwa.
W tym miejscu można znaleźć informacje na temat naszego niezwykłego wyboru i jakości produktów z łososia, pstrąga, kawioru czy węgorza oraz przekąsek ze śledzi (w tym matjasów) i innych specjałów, a także naszą ofertę dla hurtowni/sklepów Cash & Carry i sklepów ze świeżymi rybami.

Łosoś wędzony
Łosoś wędzony na gorąco
Filety z pstrąga
Matjas
Firma FRIEDRICHS aktywnie działa na rzecz utrzymania zasobów rybnych. Oferujemy żywność ekologiczną z certyfikatem MSC i Naturland, wspierając w ten sposób metody zrównoważonego rybołówstwa.

Spiżarnia oceanów
Zrównoważone rybołówstwo na obszarach Alaski
MSC: Dziki łosoś i śledź
„Zaoferować to, co najlepsze – z tradycji.” Tak brzmi dewiza Gottfried Friedrichs, która od 1908 r. niezmiennie przyświeca firmie oraz wszystkim jej pracownikom. Nasza recepta na sukces brzmi: „Jakość, przyjemność i odpowiedzialność.”

Obietnica jakości FRIEDRICHS
Zapewnienie jakości
Możliwość kontaktu z Panią/Panem jest dla nas niezbędna. W przypadku ewentualnych pytań, inicjatyw, chęci zaproponowania udoskonaleń lub jedynie wyrażenia opinii prosimy o kontakt z nami.

Kontakt