Gottfried Friedrichs KG

Gwarancja jakości FRIEDRICHSSubtelna różnica

Wyjątkowo wykwintne przysmaki rybne wymagają nadzwyczaj pieczołowitego przygotowania. Dlatego proces produkcji w pomorskiej wędzarni ryb to jedyna w swoim rodzaju kombinacja wyselekcjonowanych surowców, tradycji, innowacyjnych receptur i nowoczesnej techniki.
Najważniejszy jest przy tym zawsze cel – stworzenie produktu, który zaspokoi wszelkie wymagania pod względem jakości i smaku. Działamy z wielką dbałością o szczegóły i dajemy naszym wyrobom czas, którego potrzebują, aby nabrać możliwie najlepszego smaku.
Większa staranność i więcej pasji, by uzyskać lepszy smak
Przy przetwarzaniu łososia korzystamy z know-how pochodzącego z naszej wieloletniej tradycji i stawiamy w dużej mierze na obróbkę ręczną oraz klasyczne metody wędzenia i marynowania: Jako jeden z nielicznych producentów marynujemy łososia jak dawniej – ryby dojrzewają przez kilka dni w marynacie i są codziennie obracane ręcznie. Następnie posypujemy i poprawiamy smak gotowych plastrów łososia wybranymi ziołami – również ręcznie.
Klasyczne metody wędzenia w jednej z wiodących wędzarni dzikiego łososia w Europie
Również w przypadku wędzenia firma FRIEDRICHS wykorzystuje w pełni indywidualną, tradycyjną metodę: łosoś jest starannie wędzony przez wiele godzin w optymalnej temperaturze – zapewniony jest stały przepływ powietrza i wykorzystywane są wyłącznie szlachetne gatunki drewna. Po tym etapie następuje faza leżakowania i dojrzewania trwająca kilka godzin, dzięki której aromat może osiągnąć swoją pełnię.

Dla osiągnięcia pełni smaku średni czas produkcji łososia w Gottfried Friedrichs jest wielokrotnie dłuższy niż u innych producentów.

Ponadto w przypadku dzikiego łososia ości usuwamy ręcznie. W ten sposób możemy nie tylko usunąć szczególnie dużo ości, ale chronimy również mięso ryby.

Czym różni się łosoś wędzony FRIEDRICHS od zwykłego łososia wędzonego?

  • Wyselekcjonowane surowce (wieloletnia współpraca z dostawcami, sprawdzone pochodzenie, ostrożne metody połowu, jak np. „troling”)
  • Możliwie najdokładniejsze filetowanie i usuwanie części zbędnych (usuwanie wszystkich części surowca, które nie odpowiadają naszym wymaganiom jakościowym)
  • Dodatkowe tradycyjne solenie ręczne
  • Staranne i bardzo czasochłonne marynowanie: Ryby dojrzewają w naturalny sposób kilka dni w marynacie do czasu równomiernego nabrania smaku i są codziennie obracane ręcznie
  • Wędzenie tradycyjną metodą firmy FRIEDRICHS, tzn. trzykrotnie dłużej niż jest to obecnie praktykowane, z użyciem wyselekcjonowanego drewna szlachetnego